Jesienne tradycje




La castañada to nieodłączny element jesieni w Barcelonie. Na ulicach sprzedawane są pieczone kasztany i słodkie ziemniaki, a hotele i restauracje zapraszają na la castañada  w najróżniejszym wydaniu.


Tradycja ta jest bardzo długa. Podobno wywodzi się z dawnych tradycji posiłków pogrzebowych (coś jak stypa u nas) i la castañada była właśnie dedykowana zmarłym. W wigilię Święta Zmarłych, czyli 31 października po wieczornym czuwaniu zakończonym Różańcem, pieczono kasztany i słodkie ziemniaki, które wspólnie spożywano.

W Barcelonie podobno uliczni sprzedawcy kasztanów i batatów sezon rozpoczynali 1 listopada. Tego dnia rozstawiali stragany przy dwóch bramach miejskich: del Ángel w pobliżu dawnego cmentarza na obecnym skrzyżowaniu Paseo de Gracia i Calle de Aragón oraz przy bramie Don Carlos w pobliżu dzisiejszego cmentarza Poblenou (pisałam o nim tu). Kasztany kupowano po wizycie na grobach najbliższych. 2 listopada sprzedawcy rozstawiali stragany już w całym mieście.




Kolejna tradycja związana z przełomem października i listopada to els panellets, czyli małe ciasteczka z mąki migdałowej. Podobno kiedyś, podobnie jak mona de Pascua (pisałam o niej tu), panellets również rodzice chrzestni dawali swoim chrześniakom. Później panellets można było wygrać w ulicznych loteriach czy grach. Dopiero stosunkowo niedawno ciasteczka te pojawiły się w cukierniach.*




A oto przepis na els panellets zaczerpnięty ze strony www.guiamanresa.com

700 g mielonych migdałów
500 g cukru
2 małe ziemniaki
2 jajka
700 g orzeszków piniowych (można częściowo zastąpić migdałami lub wiórkami kokosowymi)

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie obieramy, zgniatamy i studzimy. Dodajemy mielone migdały, cukier i jajka i wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie lepimy małe kulki i obtaczamy w orzeszkach. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 5- 10 minut.

Panellets można też zrobić z kandyzowanymi owocami, kawą, czy kakao.

*Przy pisaniu tego tekstu korzystałam głównie z informacji na stronie w1.bcn.cat/barcelonablog

Share this:

Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz