Katalońska potrawa narodowa




Zagadka: co do jedzenia musi obowiązkowo pojawić się na stole do śniadania, obiadu i kolacji? Bez czego nie może obyć się żaden posiłek w Katalonii?


W restauracji czasem kelner upewnia się, czy przynieść ten dodatek, ale zwykle stawia na stole, bo po co pytać?

Wiecie już co to takiego?

Brawo, to Pa amb tomàquet, czyli chleb z pomidorem :)

Przygotowywany w jest następujący sposób:

Chleb lekko podpiekamy, następnie ząbek czosnku kroimy w poprzek na pół i wcieramy go w chleb. Kolejny krok: pomidora kroimy podobnie i również wcieramy w pieczywo. Na koniec kromkę polewamy oliwą, do smaku dodajemy pieprz i sól. I jeśli ma to być samodzielny posiłek, a nie dodatek do obiadu, możemy dołożyć plaster jamón lub sera.

Czasem w restauracji dostajemy już gotowe kromki, a czasem na talerzu dostajemy zestaw produktów do samodzielnego przyrządzenia. Ale pamiętajmy, jeśli kelner proponuje pa amb tomàquet, nie odmawiajmy. Jesteśmy w Katalonii, więc jedzmy jak Katalończycy.

A jeśli w domu samodzielnie przygotowujemy pa, najlepiej zakupić specjalne pomidory do chleba. Są bardzo mięsiste i łatwo się rozsmarowują.

Smacznego!



Komentarze