A może tak zupę na ochłodę?




To chyba najpopularniejsza hiszpańska zupa...


Gazpacho co prawda pochodzi z Andaluzji, ale w letnie miesiące restauracje chyba w każdym zakątku Hiszpanii mają w swoim menu miejsce na tą zupę serwowaną na zimno. Również w Katalonii teraz w upalne dni przyjemnie wypić szklankę do obiadu, czy zjeść miseczkę razem z grzankami i pokrojonymi warzywami. 

Najbardziej popularne gazpacho robi się z pomidorów, papryki, chleba, ogórka, cebuli, czosnku i oliwy. Ja bardzo lubię z dodatkiem migdałów. 

W Hiszpanii, oprócz gazpacho, jest jeszcze kilka letnich zup serwowanych na zimno. Salmorejo wywodzi się z Kordoby w Andaluzji, jego podstawowe składniki to pomidory i chleb, a serwowane jest zazwyczaj z jajkami ugotowanymi na twardo. 

W Katalonii również bardzo popularną zupą serwowaną na zimno jest, pochodząca z Francji, Vichyssoise, a główne składniki to: por, cebula, ziemniaki, mleko i śmietana. Warto spróbować.

Post opublikowany na stronie http://barcelonazdzieckiem.blox.pl 6 sierpnia 2013 roku

Komentarze